Citron- marmelad och citronsaft





NU var det alltså dags för stora citronkoket

Citronsaft:
Skala fyra citroner med potatisskalare, pressa ur saften
Koka 1 liter vatten häll detta över citronskal och saft
Rör ner 7-8 dl socker, låt stå till nästa dag -sila

På julen gör jag apelsinsaft på samma sätt något mindre sockermängd 5-6 dl
(I en tid för längesedan tog man apelsinskalen särskilt på julen blev det några stycken
och gjorde skalsaft...på samma sätt)

CITRONMARMELAD
Koka fyra HELA citroner 20 minuter i så mycket vatten att det täcker -slå bort vattnet
Koka en gång till -då citronerna är mjuka och svalnat så man kan ta i dom -strimla med kniv- använd 5 dl av kokvattnet koka tills skalen är KLARA och mjuka 30 min
Häll på 7 dl socker och koka igen tills marmeladen blir tjock och simmig ca 30 min

CITRUSMARMELAD
Strimla en grape och en apelsin koka mjuka i 2 -3 dl vatten tar ca 30 min
Rör ner 4 dl socker och koka ihop detta tills marmeladen blir klar och simmig ca 20 min l
( Om lusten faller på kör jag med mixerstav i röran efter första koket)

Surdegsbröd

Dag 1: 2,5 dl vatten ½ pk jäst 4 dl rågmjöl
Dag 2: Ta degen från dag 1 - Häll på 4 dl vatten -½ pk jäst till- lite honung eller sirap ½ tsk salt
10-20 smått hackade soltorkade tomater
Knåda i assistent eller i bunke ganska länge låt jäsa 30 min-1 timme
Upp på bakbord och gör 5 tjocka bagetter eller nåt annat
Jäs igen 30 min-pensla med vatten
200 grader 15 min




Svägerskans karameller




4 dl socker 2 dl grädde 100g smör
Koka några minuter rör 5 minuter kanske
Bryt ner en ljus blockchokladkaka 200 g /eller mörk/ rör tills det smälter
Häll på smörat papper kallna skär i bitar

Saftsoppa och kräm



Till Ris a la malta ska det vara saftsoppa eller hur
Kräm är oxå gått kvällsmat för min generation

Saftsoppa: 1 liter vatten 3 dl bär 1-1½ dl socker eller saft /minska då på sockermängden/
                 koka en stund 10 min
                 rör ut 2 msk potatismjöl 1 dl vatten stormkoka under vispning 1-2 minuter

Kräm dubbla mängden potatismjöl

Pate med rödlöksmarmelad -ingefärsmarmelad till skinkan





Nu är snart julmaten slut...
Ingefärsmarmeladen gjorde succe till skinkan
Rödlöksmarmelad är gott till pate- /pateformen den kan man hitta på loppis för någon krona/

Pate: ½ kg lever kycklinglever /eller hälften nötlever/ i mindre bitar
         1 lök i bitar
         1 liten burk ansjovis
         1 ägg
         1 dl vetemjöl
         1 tsk salt
         lite vitpeppar
         2 dl mjölk eller grädde
I med alltihop i matberedaren tills det blir mosigt,
häll smeten i formen --1 -1½ timme i ugnen knappt 200 grader

Rödlöksmarmelad: 2 strimlade rödlökar
                               1 dl vatten lite olja
                               1 dl socker
                               1 msk citron lite kryddpeppar
koka tills löken blir mjuk, späd ev med lite mera vatten om det kokar in

Ingefärsmarmelad; Hacka 2 dl färsk ingefära i riktigt småbitar 
                                 Häll på vatten så det täcker- koka mjukt
                                 tar lite tid 30-40 min se till så det inte kokar torrt
                                 lite citron ev oxå skal 1½ dl socker koka tills det blir simmigt


RSS 2.0