Nässelbullar

Marmelad på Minnerolas och Päron

CHOKLADPAJ
Pajdeg: 0,5 dl florsocker 1 tsk bakpulver 100 g margarin 2,5 dl vetemjöl knådas ihop och gräddas drygt 10 min i ugnen
Fyllning: Smält 100g margarin vispa i 3 ägg och tillsätt 200g smält mörk/ljus choklad
Häll i skalet grädda 10 minuter till
MARMELAD på grape
GRAPEGRUKTMARMELAD
Strimla två grape tunt /tvätta frukterna först/
koka mjuka i 2 dl vatten tar 30 minuter rör i massan och mosa med t.ex trägaffel
tillsätt 4 dl socker
fortsätt koka tills allt är mjukt och tjocknar, tar 45 minuter
smaka av med en skvätt rom
Wienerbrödsbullar- Hirams cognacssylt
Wienerbullar:
50g jäst röres ut i 2,5 dl kall mjölk, 1 ägg, 3 msk socker, 7,5 dl vetemjöl
Arbeta degen tills den blir smidig att jobba med
Kavla ut till en ganska stor fyrkant 40x40 cm lägg tunna skivor margarin/smör på ena halvan knappt 200 g
Vik ihop och kavla ut till dubbel storlek 40x40 igen /vik ihop kavla ut upprepa några gånger inget mer margarin/smör emellan/ - ju mer kavlande ju frasigare wienerbröd
Ta sen ut fyrkanter ca 30 st lägg på en klick sylt vik upp hörnen, pensla med ägg jäs 1 timma
Baka 5-8 minuter 225 grader
Hirams cognacssylt:
Koka upp 3 dl svarta vinbär med 0,5 dl vatten 5 minuter rör ner knappt 1 dl socker koka 5-10 minuter
Dra av spisen rör ner 1 msk cognac
Årets sill-nyhet Havtornssill
Om jag inte springer in i en Havtornsbuske förstås
- 2 burkar inläggningssill (à 420 g)
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 1 dl ättiksprit (12%)
- 1 morot
- 1 silverlök
- 2 citrongrässtjälkar
- 2 dl havtornsbär
- 4 lagerblad
Gör så här
Koka upp socker, vatten och ättiksprit. Skala och skär morot och lök i skivor. Skiva citrongräset.
Lägg havtorn, lagerblad och det skivade i lagen. Låt kallna.
Skär sillen i sneda bitar. Varva sill och lag i en burk. Låt stå i kylskåpet minst 1 dygn före servering.


Chokladbak........
Tänk att den hänger med än




Chokladsemlor
25 g jäst löses upp i /75 gram smält smör i 2,5 dl mjölk/
2 msk vaniljsocker, 1 nypa salt ,3/4 dl socker, 6½ dl vetemjöl, 1 dl kakao
Låt jäsa 45 min /behöver längre tid än vanlig deg/
Gör 12 st runda bollar - Jäs 40 minuter baka 200 grader 10 minuter
Skär av locket och fyll med mandelmassa
En klick hallonsylt på, det och sedan vispad grädde blandad med kokos
Chokladlimpor
25 g jäst löses i 5 dl mjölk tillsätt 1 ägg, en nypa salt
3 hg vetemjöl 1 hg grahamsmjöl
½ dl kakao 200g hackade oliver / ev 100 g hackad blockchoklad/
Kör 5 minuter i assisten
Gör två limpor låt jäsa ca 2 timmar
Baka 190 grader 45 minuter
Apelsinsaft
Riv skal från 2 apelsiner pressa ur saften 3 dl socker en tunnt skivad citron
Koka upp 4 dl vatten slå över rör då och då tills sockret löst sej /8-10 timmar/
Sila och slå på flaskor
Stora julbaket
Bröd:
3 paket jäst, 1 liter vätska, 1 påse brödkryddor, 1 porter, 1 påse rivet pomerans, 2 ägg
lös upp jästen blanda ner resten, häll på mjöl /5 dl grovt rågmjöl resten vetemjöl/och rör tills degen nästan släpper bunken låt jäsa ordentligt minst 30 minuter rör om -slå på mer mjöl så degen släpper bunken helt, upp på bakbordet gör limpor eller brödkakor
250 grader i ugnen 10 minuter för brödkakor
200 i 30 minuter för limpor
Tag ut då bröden känns lätta pensla med smält matfett eller olja
Lucia...bullar
Se recept november 2009 har riven vit choklad i
emellan oxå...mmmm
Enkla biskvier Se recept dec 2009
Apelsinmusslor:
3 dl vatemjöl, 125g smör i små klickar, 3/4 dl socker ,1/2 tsk vaniljsocker 1/2 msk rivet apelsinskal
Kör i matberedare tryck ut i mycket väl smorda formar blir 16-20 stycken Grädda på nedersta falsen 10 minuter 175 grader Tag ut formarna lägg dom upp o ner låt kallan och dom släpper om du trycker ihop formen lite försiktigt
Kokoskakor
2 dl vaniljkräm 2 ägg 400 g kokos 3 dl socker
klicka ut på plåt sätt i cocktailbär /eller en klick sylt på/
200 g knappt 10 minuter
Fikonkaka
Blötlägg 200g fikon i 3 msk rom eller konjak minst 6 timmar
Blanda sedan detta med 200g margarin i små klickar, 3 ägg, 2,5 dl socker,
1/2 tsk bakpulver, 3,5 dl vetemjöl smord o bröad form
160 grader 1 1/2 timme
Saffaranspannacotta


2 gelatinblad, 5 dl vispgrädde, 2 paket saffran=1g, ½ dl socker, 1 tsk vaniljsocker
låt gelatinet ligga i vatten i ca 5 minuter.
Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull.
Ta upp och lägg ner gelatinbladen i gräddblandningen så att de smälter. Låt svalna och tillsätt vaniljsockret
Fläderbärssylt!




Otroligt gott Sylten går lika bra att använda som gele eller marmelad
Mycket smak på bären, provsmaka innan du kokar så du gillar smaken!
5 dl bär 2 dl socker ½ dl vatten koka tills det tjocknar OCH det går fort mindre än 10 Minuter
Grönsaksbröd -spenat paj- äpplepaj

Skålla 5 dl rågmjöl över natten med kokande vatten så det täcker mjölet
Rosta diverse grönsaker i olja och flingsalt i ugnen 200 grader tills de får färg /skivad rödlök zucchini paprika oliver eller vad du gillar/
Smula 25 g jäst 5 dl ljummt vatten ½ dl olja lite salt
slå på det skållade mjölet, blanda ner grönsakerna, tillsätt vetemjöl tills degen släpper kanterna
Låt jäsa ungefär 1 timma Ta upp på bakbordet och dela i bitar och lägg på plåt ca 16 bitar
Låt jäsa minst ½ timma 220 grader ca 30 minuter

Pajdeg: 1½ dl vetemjöl ,1½ dl grahamsmjöl, 1 tsk bakpulver ,1 dl mjölk 200 grader 10 minuter
250g hackad spenat, 1 msk olja, 2-3 hackade vitlöksklyftor, 1½ dl riven ost, 10-12 soltorkade tomater hackas, ½ dl basilika, 100g fårost,
2 ägg, 2dl mjölk vispas och slås på
lite salt och peppar 30 minuter 200 grader
Till formen ovan DUBBEL sats

Skiva äpplen i smord form strö över socker och "skaka" om ca 1½ dl
ringla över flytande margarin, strö på muscavadosocker eller farinsocker ca ½ dl, ringla över lite ljus sirap
Strö på skorpströ så det täcker, sikta sen över 1 tsk kakao i ugnen ca 20 minuter /beror lite på vilka äpplen man har -de ska vara HELT mjuka/
DAJMGLASSTÅRTA

Kör 8-10 digestiv i matberedare med 50 g margarin bred ut detta i botten på form med löstagbar kant
Vispa 4 äggvitor
Hacka /eller kör sönder i mixer/ två dubbeldajm
Vispa 3 dl grädde, tillsätt 1½ dl socker och 4 gulor -vispa lite till
Tilsätt de vispade äggvitorna /och ev ett litet paket Philadelphiaost /
Häll i fyllningen- i frysen över natten
Marrängtårta

ca 12-16 bitar
Botten:
Blanda ihop 75g margarin, 1 dl socker, 4 ägg gulor, 1½ dl vetemjöl, 1½ tsk bakpulver, 2 msk mjölk
Häll i långpanna, på smörat bakplåtspapper 30x40 cm
Vispa 4 vitor ordentligt tillsätt 2 dl socker fortsätt vispa lite till -bred detta på smeten -1 påse mandelspån över
20 minuter mitt i ugnen
Kallna -lossa sedan /Dela i två delar så de blir 30x20 var/
Lägg bottnnarna på varann med vispad grädde blandad med vaniljsocker emellan och bär /konserverade mandariner eller tunnt skivade jordgubbar / -frysta går bra men då kan tårtan stå lite/
Förvaras kallt tills den serveras
-Ryttarkaka-

Mycket god kladdkaka med kokos
Blanda 4 ägg
5 dl socker
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
175 g smält avsvalnat margarin
Långpanna på smörat bakplåtspapper
15 minuter 200 gader i mitten
Bred på glasyr sedan 10 minuter till i ugnen
Glasyr sjudes 5 minuter på spisen
75 g smör
2 dl socker /knappt/
1½ dl grädde
1 dl sirap
1 påse kokos