Grönsaksbröd -spenat paj- äpplepaj

Skålla 5 dl rågmjöl över natten med kokande vatten så det täcker mjölet
Rosta diverse grönsaker i olja och flingsalt i ugnen 200 grader tills de får färg /skivad rödlök zucchini paprika oliver eller vad du gillar/
Smula 25 g jäst 5 dl ljummt vatten ½ dl olja lite salt
slå på det skållade mjölet, blanda ner grönsakerna, tillsätt vetemjöl tills degen släpper kanterna
Låt jäsa ungefär 1 timma Ta upp på bakbordet och dela i bitar och lägg på plåt ca 16 bitar
Låt jäsa minst ½ timma 220 grader ca 30 minuter

Pajdeg: 1½ dl vetemjöl ,1½ dl grahamsmjöl, 1 tsk bakpulver ,1 dl mjölk 200 grader 10 minuter
250g hackad spenat, 1 msk olja, 2-3 hackade vitlöksklyftor, 1½ dl riven ost, 10-12 soltorkade tomater hackas, ½ dl basilika, 100g fårost,
2 ägg, 2dl mjölk vispas och slås på
lite salt och peppar 30 minuter 200 grader
Till formen ovan DUBBEL sats

Skiva äpplen i smord form strö över socker och "skaka" om ca 1½ dl
ringla över flytande margarin, strö på muscavadosocker eller farinsocker ca ½ dl, ringla över lite ljus sirap
Strö på skorpströ så det täcker, sikta sen över 1 tsk kakao i ugnen ca 20 minuter /beror lite på vilka äpplen man har -de ska vara HELT mjuka/