KNÄCKEBRÖD

Tydligen ska man inte ta ledigt före jul hittar bara på mer o mer
25g jäst 1 tsk salt 2 msk honung 4 dl ljumt vatten
3 dl grovt rågmjöl och resten vetemjöl tills degen släpper jäs 30-40 min
kavla ut till tunna bitar låt jäsa en stund, tag sen en kruskavel och kör på plåten
200 grader 12 min
BISKVIER

Riv 400 g mandelmassa blanda med två löst vispade äggvitor, smeten ska vara ganska lös
klicka ut till 30 rundlar platta till dom lite baka 12 min 200 grader
SMÖRKRÄM: 100g margarin röres med 1,5 dl florsocker de två gulorna 2 tsk kakao
Bred på denna kräm då kakorna kallnat
Smält 150g mörk choklad och doppa sedan biskviernas ovandel i detta
Dammsugare och Skurna pepparkakor
Baka en torr sockerkaka/eller köp en färdig /
smula ner den med degkrokarna
rör i 50 g mjukt smör ½ dl sylt/hallon jordgubb blåbär vad som helst/
Dela degen i tre delar rulla till avlånga rullar, in frysen /eller kylen över natt gjorde jag/
Köp ett block rosa ell grön tårt-marsipan dela i tre delar.......rulla ut och lägg på rullarna ...rulla in dom en och en
De ska få rosa "sovsäckar" tryck till skarven, frys eller kyl igen,
Smält vit eller mörk choklad /två vita chokladblock de är mindre 150g styck...eller 250 g mörk eller ljus/
Dela rullarna i lagom stora dammsugare och doppa ändarna i choklad
Skurna pepparkakor 100 stycken
Riv skal från en apelsin, pressa saften -tag hälften, strö på socker så det täcker ca 1 dl- koka i en kastrull tills skalen blir mjuka tar ca 20 min= Syltade apelsinskal /gott att ha i bullar eller på sockerkakor oxå/
Blanda 250g mjukt margarin med apelsinskalen
2 dl socker 1½ dl sirap 1 tsk bikarbonat 1 påse pepparkakskryddor 2 dl hackad mandel
1 liter vetemjöl
ta upp degen på bakbordet knåda- rulla ut till tre lika långa rullar ca 4 -5 cm diameter tjocka
Skär kakorna i tämligen tunna skivor eller lite tjockare skivor /vilket jag gjorde/ lägg på plåt
(Man kan även baka längderna, sen skära längderna i skivor innan de kallnat helt )
175 grader 10-12 min
Dammsugare:
Nobelglass
ska man göra sorbet är den oslagbar
Tänk bara på att frysklumpen ska i frysen dagen innan
2½ dl vatten kokas med 1½ dl socker, svalna
ut med kastrullen det svalnar fort så här års
blanda i 2½dl pressad apelsin, gärna med lite fruktkött i
sätt ihop maskinen häll i röran någon minut och sorben är klar
Blir 4-6 portioner, ca 2 sorbetkulor/person
/Har man ingen glassmaskin får man ställa i frysen och gå dit o röra då o då/

Prästens lussekaka
2 hg smält smör/margarin, ta i 1 påse saffran
2 ägg vispas med 3 dl socker
Häll i det smälta maragrinet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1,5 dl mjölk
Smeten blir ganska lös, det ska den vara
Häll i form baka 45 min 175 grader
Sen får prästen gå tillbaks till sin kyrka