DAJMGLASSTÅRTA

Kör 8-10 digestiv i matberedare med 50 g margarin bred ut detta i botten på form med löstagbar kant
Vispa 4 äggvitor
Hacka /eller kör sönder i mixer/ två dubbeldajm
Vispa 3 dl grädde, tillsätt 1½ dl socker och 4 gulor -vispa lite till
Tilsätt de vispade äggvitorna /och ev ett litet paket Philadelphiaost /
Häll i fyllningen- i frysen över natten
Marrängtårta
Varit på kalas och där fanns tårta som heter duga

ca 12-16 bitar
Botten:
Blanda ihop 75g margarin, 1 dl socker, 4 ägg gulor, 1½ dl vetemjöl, 1½ tsk bakpulver, 2 msk mjölk
Häll i långpanna, på smörat bakplåtspapper 30x40 cm
Vispa 4 vitor ordentligt tillsätt 2 dl socker fortsätt vispa lite till -bred detta på smeten -1 påse mandelspån över
20 minuter mitt i ugnen
Kallna -lossa sedan /Dela i två delar så de blir 30x20 var/
Lägg bottnnarna på varann med vispad grädde blandad med vaniljsocker emellan och bär /konserverade mandariner eller tunnt skivade jordgubbar / -frysta går bra men då kan tårtan stå lite/
Förvaras kallt tills den serveras

ca 12-16 bitar
Botten:
Blanda ihop 75g margarin, 1 dl socker, 4 ägg gulor, 1½ dl vetemjöl, 1½ tsk bakpulver, 2 msk mjölk
Häll i långpanna, på smörat bakplåtspapper 30x40 cm
Vispa 4 vitor ordentligt tillsätt 2 dl socker fortsätt vispa lite till -bred detta på smeten -1 påse mandelspån över
20 minuter mitt i ugnen
Kallna -lossa sedan /Dela i två delar så de blir 30x20 var/
Lägg bottnnarna på varann med vispad grädde blandad med vaniljsocker emellan och bär /konserverade mandariner eller tunnt skivade jordgubbar / -frysta går bra men då kan tårtan stå lite/
Förvaras kallt tills den serveras
-Ryttarkaka-

Mycket god kladdkaka med kokos
Blanda 4 ägg
5 dl socker
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
175 g smält avsvalnat margarin
Långpanna på smörat bakplåtspapper
15 minuter 200 gader i mitten
Bred på glasyr sedan 10 minuter till i ugnen
Glasyr sjudes 5 minuter på spisen
75 g smör
2 dl socker /knappt/
1½ dl grädde
1 dl sirap
1 påse kokos
-Flädercapris-
Nu är bären gröna - /senare blir dom mörkblå/-INTE röda då är det druvfläder och den är giftig ...Men ofta vet man ju var man plockat de ljusgröna fläderblommorna till saften i juni
Om man känner för det kan man koka capris själv, Värt besväret nja ...

Plocka gröna fläderbär 2 dl rensa
Blanda ihop knappt 1 dl ättikssprit 12% 1 msk socker Koka upp lägg i bären
Stå över natt koka sen på låg värme 10-15 minuter
-Västerbottenpaj -

Västerbottenost hel kokbok med Västerbotten delikatesser! Antingen gillar man Västerbottenost eller så gör man det inte" Förklarade någon för mej en gång! Mycket lurigt uttryck!
Kräftkalas utan Västerbottenpaj kan man iallafall INTE ställa till med- stekta kantareller till detta!


VÄSTERBOTTENPAJ: 200 ggrader
1 dl grahamsmjöl
2½ dl vetemjöl
150 g smör
½ tsk salt
2 msk kallt vatten
Hacka ihop detta och tryck ut i form (vila 30 minuter)
Grädda degskalet 10 min sänk värmen till 150 grader
Koka upp 3 dl mjölk och 3 dl vispgrädde
Blanda ner 350 g riven västerbottenost, rör tills den smält
Knäck ner 6 ägg 1 tsk socker 1 tsk salt 2 krm svartpeppar
Grädda 45 minuter