Stora julbaket
Bröd:
3 paket jäst, 1 liter vätska, 1 påse brödkryddor, 1 porter, 1 påse rivet pomerans, 2 ägg
lös upp jästen blanda ner resten, häll på mjöl /5 dl grovt rågmjöl resten vetemjöl/och rör tills degen nästan släpper bunken låt jäsa ordentligt minst 30 minuter rör om -slå på mer mjöl så degen släpper bunken helt, upp på bakbordet gör limpor eller brödkakor
250 grader i ugnen 10 minuter för brödkakor
200 i 30 minuter för limpor
Tag ut då bröden känns lätta pensla med smält matfett eller olja
Lucia...bullar
Se recept november 2009 har riven vit choklad i
emellan oxå...mmmm
Enkla biskvier Se recept dec 2009
Apelsinmusslor:
3 dl vatemjöl, 125g smör i små klickar, 3/4 dl socker ,1/2 tsk vaniljsocker 1/2 msk rivet apelsinskal
Kör i matberedare tryck ut i mycket väl smorda formar blir 16-20 stycken Grädda på nedersta falsen 10 minuter 175 grader Tag ut formarna lägg dom upp o ner låt kallan och dom släpper om du trycker ihop formen lite försiktigt
Kokoskakor
2 dl vaniljkräm 2 ägg 400 g kokos 3 dl socker
klicka ut på plåt sätt i cocktailbär /eller en klick sylt på/
200 g knappt 10 minuter
Fikonkaka
Blötlägg 200g fikon i 3 msk rom eller konjak minst 6 timmar
Blanda sedan detta med 200g margarin i små klickar, 3 ägg, 2,5 dl socker,
1/2 tsk bakpulver, 3,5 dl vetemjöl smord o bröad form
160 grader 1 1/2 timme