Inlagd gurka och franska russinbullar

    

Snabbinlagd gurka :
1dl salt 5 dl vatten några dillkvistar lägg i slang-gurkbitar eller hela eller halva små västeråsgurkor
står sej ganska bra i kyl = minst en vecka



Franska russinbullar : Skålla 2 dl rågmjöl med 4 dl kokande vatten  låt stå till nästa dag

Smula 25 g jäst i 2 dl vatten ½ tsk salt, russin efter behag 2 dl kanske
Rör ner det skållade mjölet, 2 dl rågmjöl, 4-5 dl vetemjöl degen skall vara ganska lös
Jäs minst 1 timme Tag upp på bakbordet arbeta in vetemjöl så degen blir lagom hanterbar rulla runda bullar ca 15 st platta till dom med handflatan låt jäsa 1½ timme
Baka i 175 grader 40 minuter


JORDGUBBSSAFT



1 Liter jordgubbar
skär en citron i bitar
6 dl kokande vatten
Låt stå över natten  --mosa i jordgubbarna då och då
Sila -rör ner 5 dl socker, rör tills sockret löser sej
/Låt blandningen stå och rör då och då- under 3-4 timmar/

Fläder och jordgubbar

  

Flädersaft:
20 klasar fläderblommor,
3 bitar hel kanel,
1 påse vinsyra ,
drygt 1 kg socker,
koka 1,5 liter avtten
Häll över Rör i detta då och då låt stå 5 dagar Sila i genom silduk och häll upp

Jordgubbsmarmelad : 1 l jordgubbar koka med ca 1/4 dl vatten /olika vattninga jordgubbar olika år/
koka upp -mosa  i jorgubbarna med trägaffel 
Tillsätt 5 dl socker rivet skal och saft av en citron
Då marmeladen kokat ett tag (20 min) mosa jordgubbarna mera stormkoka 1 min med 3 msk melantin--- låt kallna


        


Tre receptböcker som är hur bra som helst Ser du dom på lopppis knip dom direkt


RSS 2.0